Najstariji Sarajlija umro u 111. godini: Fahira ostala bez svog voljenog Jovana



Vjerovatno jedna od najvećih i istinskih ljubavi pričana je posljednjih 20 godina u Gerontološkom centru u sarajevskom naselju Nedžarići. Pričali su je Jovan Jovanović (111) i Fahira Turković (78). Bili su nerazdvojni i staračke dane provodili uz obostranu pažnju i ljubav. Nažalost, idiličnoj ljubavnoj priči prije nekoliko dana došao je kraj. Jovan, koji je bio najstariji Sarajlija, u subotu je umro, a u centru u Nedžarićima ostala je tuga.

Bit će teško

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je jučer ovaj centar i odmah smo potražili Fahiru Turković. Za sebe kaže da je bila Jovina najbolja prijateljica te da je on bio divan čovjek, a prema njoj uvijek veoma brižan i nježan.

- Mnogo je pisao i čitao, a vrijeme smo često provodili u šetnji, kada je on mogao hodati. Već neko vrijeme nije mogao lako ustati na noge, ali opet je svakog jutra silazio s trećeg na drugi sprat i posjećivao me kada sam bila bolesna. Viđali smo se svakog dana i teško će mi sada biti bez njega - rekla je, shrvana bolom, Turković.

Njih dvoje su se upoznali u Centru prije 20 godina, a uvijek su govorili da su na prvi pogled otkrili kako su jedno drugom srodne duše. Jovan je radni vijek proveo kao profesor ruskog jezika, a Fahira kao pravnica.

Bahto: Bio dobra osoba

Kako nam je kazala Adela Bahto, šefica Socijalne službe Gerontološkog centra, Jovan je do posljednjeg dana bio pokretan, pa ih je, iako je bio u dubokoj starosti, njegova smrt iznenadila.

Naučni radovi

- Jovo je bio dobra osoba. Nikakvih problema nismo imali s njim. Na intelektualnom nivou bio je stabilan, pamćenje ga je jako dobro služilo. S obzirom na to da nije mogao dugo biti na nogama, najviše vremena provodio je u sobi, gdje je volio kucati na mašini svoje naučne radove - istakla je Bahto.

Školovao se na Cetinju i u Beogradu


Jovanović se školovao na Cetinju i u Beogradu a, kako nam je rečeno, objavio je 218 naučnih radova. Jedan od njegovih radova objavljen je u aprilu u „Sarajevskim sveskama", a njegova želja bila je da mu se objavi još jedan rad koji će, kako nam je kazala Bahto, vjerovatno biti objavljen posthumno. U Gerontološkom centru proveo je 23 godine, a bit će sahranjen danas na groblju Bare.

(avaz.ba)
Najstariji Sarajlija umro u 111. godini: Fahira ostala bez svog voljenog Jovana Najstariji Sarajlija umro u 111. godini: Fahira ostala bez svog voljenog Jovana Reviewed by Jovo on 14:37 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.