Šarenilo nošnji i narodnih igara: U Lukavcu učestvovala BiH, Srbija, Hrvatska, Turska



Svečanim defileom kroz grad, u Lukavcu je počeo međunarodni festival folklora "Ruke prijateljstva" u kojem je učešće uzelo više od 300 učesnika iz Hrvatske, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ovim festivalom obilježavamo 70 godina postojanja Gradskog kulturno-umjetničkog društva 'Grad Lukavac', koje se ranije zvalo 'Veljko Lukić Kurjak'. Cilj nam je da se djeca iz različitih država okupe, druže te da prezentiraju kulturu i tradicionalne igre zemlje iz koje dolaze - kazala je organizatorica Selma Zukić.

Među učesnicima je i Dječiji ansambl TRT-a, turske nacionalne televizije. Ovaj, najmlađi sastav, stigao je iz Ankare, a predstavio se narodnim igrama iz provincija Bilecik, Adana i Denizli.

- Unazad 30 godina TRT je dovodio djecu u Tursku, a kada smo dobili pozivnicu od bratskog naroda iz BiH, s velikim smo zadovoljstvom prihvatili poziv. Putovali smo autobusom 44 sata iz Ankare i mislili smo da ćemo, kada dođemo, biti veoma umorni. Međutim, zahvaljujući odličnom dočeku, umor nismo ni osjetili - izjavio je Cüneyt Gündoğdu, programski direktor TRT-a.

Koreograf Cahit Başalan iz Ankare je doveo 30 djece, uzrasta od 11 do 13 godina. Baveći se narodnim igrama i koreografijom te putujući na festivale, kaže da je obišao skoro cijelu planetu.

- Kratko smo se pripremali za ovaj nastup, a djeca su vrlo nestrpljiva da se predstave. Naše kulturno-umjetničko društvo djeluje 30 godina i u tom smo periodu turski folklor, muziku, igre i nošnje određenih regija predstavljali od Amerike do Japana. Posjetili smo skoro sve zemlje svijeta, uključujući i balkanske države - izjavio je Başalan.

(Bportal.ba)
Šarenilo nošnji i narodnih igara: U Lukavcu učestvovala BiH, Srbija, Hrvatska, Turska Šarenilo nošnji i narodnih igara: U Lukavcu učestvovala BiH, Srbija, Hrvatska, Turska Reviewed by Jovo on 11:56 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.