Prije 73 godine udareni temelji moderne BiH. "Živjelo bratstvo i jedinstvo Srba, Muslimana i Hrvata u BiH!"




Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 73. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Jednakost, sloboda i zajednička budućnost osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Zbog toga je ovo najznačajniji dan u historiji naše domovine, koji je vratio BiH njenom autentičnom biću, veličanstven događaj u modernoj historiji naše zemlje koji je predstavljao  epohalan iskorak naroda u polje slobode i ravnopravnosti.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u četiri sata ujutro. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.


Osnivačkoj skupštini prisustvovalo 247 delegata iz svih krajeva BiH

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Zgrada u Mrkonjić Gradu u kojoj je održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a

U vihoru Drugog svjetskog rata jedinstvo svih naroda omogućilo je da BiH 1943. godine obnovi svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine osmanskim osvajanjem Srednjovjekovne bosanske države.




(avaz.ba)
Prije 73 godine udareni temelji moderne BiH. "Živjelo bratstvo i jedinstvo Srba, Muslimana i Hrvata u BiH!"  Prije 73 godine udareni temelji moderne BiH. "Živjelo bratstvo i jedinstvo Srba, Muslimana i Hrvata u BiH!" Reviewed by Jovo on 00:50 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.