PAPA UPOZORAVA: Nacionalizam će pocepati EU kao što je i Jugoslaviju



- Legitimno ja da svaka država zastupa svoje interese, ali problem nastaje tek kada to zastupanje biva na teret drugih. U Jugoslaviji je to bio slučaj. Nacionalizam je imao podlogu u ekonomskoj i političkoj nejednakosti - rekao je Papa Franja

Papa Franja je upozorio na opasnost “balkanizacije” Evropske unije i ocenio da Evropa, kako bi tu pretnju izbegla, mora da prihvatiti da unutar nje postoji zdrava podela.


Upozorio je da bi zbog nacionalističkih i separatističkih tenzija mogle da se otcepe “pokrajine” kao što su Škotska i Katalonija, a to bi dalje moglo da stvori situaciju sličnu onoj koja se desila na prostorima bivše Jugoslavije, kada su se vodili strahoviti i krvavi bratoubilački ratovi.

– Da bi ponovno u sebi pronašla snagu koja leži u njenim korenima, Evropa mora da učini korak prema kreativnosti i zdravoj podeli, a to znači dati više nezavisnosti, više slobode zemljama Evropske unije – poručio je papa.

- Legitimno ja da svaka država zastupa svoje interese, ali problem nastaje tek kada to zastupanje biva na teret drugih. U Jugoslaviji je to bio slučaj. Nacionalizam je imao podlogu u ekonomskoj i političkoj nejednakosti – rekao je i pozvao Evropu da “ponovno pronađe kreativnost” i razmisli o stvaranju nekog novog oblika Unije.

(telegraf.rs)
PAPA UPOZORAVA: Nacionalizam će pocepati EU kao što je i Jugoslaviju PAPA UPOZORAVA: Nacionalizam će pocepati EU kao što je i Jugoslaviju Reviewed by Jovo on 01:02 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.