ZOI '84: Nekada grandiozan spektakl, a danas stanje žalosno jer grca u dugovima, milionska imovina 'na čekanju'.






Izvor: Al Jazeera


Radnici su tužili sarajevsko javno preduzeće zbog nezakonite odluke o uvođenju minimalne plate i provedbe sanacionog plana.

Radnici kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84. podigli su niz tužbi protiv nove uprave zbog, kako tvrde, nezakonite odluke o minimalnim platama od 160 eura. Upravu optužuju i za prevare u provedbi sanacijskog plana iz 2014. godine, koji je trebao oživjeti to preduzeće. Dok sindikat tvrdi da je ZOI '84 pred bankrotom, uprava i resorno ministarstvo kažu da je "preduzeće  na putu oporavka".


Kao jedan od vodećih stručnjaka u Bosni i Hercegovini za nordijske sportove, Sedik Selimović je decenijama u ZOI '84 radio na rukovodnim pozicijama. Nakon što je, kao član sindikata, počeo ukazivati na nepravilnosti u radu nove uprave, prebačen je na novo radno mjesto.

"I umjesto da radim homologaciju staza za EYOF, ja sada ovdje otvaram i zatvaram kapiju i naplaćujem parking", dodaje.

Slučaj je završio tužbom, a to nije jedini spor kojeg radnici vode protiv uprave. Tužbe su podignute i zbog uvođenja minimalca, koji nije bio predviđen kolektivnim ugovorom, no direktor ZOI '84 Midhat Hubijar smatra da je bio neophodan.

"Imamo i pravilnik, koji je donesen 2014. godine, gdje je jasno definisano da ZOI '84, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi, može, na insistiranje direktora, vršiti isplatu minimalnih plata definisanih zakonom ugovora o radu", dodaje.

Dug od osam miliona eura

Zbog naslijeđenog duga od osam miliona eura, nova uprava 2014. godine diže kredit od četiri miliona eura, imovinu stavlja pod hipoteku, donosi odluku o minimalnoj plati, uvodi sistematizaciju radnih mjesta i izdaje zgradu u centru Sarajeva. Sve to sanacioni plan nije učinilo uspješnim, kaže Selimović i dodaje: 

"Doprinose prema radnicima, dva miliona i nešto malo više, nisu uopšte uplaćeni. Prema penzionerima nije ispunio sve svoje obaveze. Uopšte nije isplatio otpremnine, tako da su ljudi na sudu. Kada dođu računi firmi na ime sudskih troškova i zateznih, kamata firmi je neminovan bankrot."

Od takvog scenarija firmu bi lako mogla spasiti imovina koju posjeduju, a koja, prema informacijama koje direktoru prenosi sekretarica, uveliko premašuje visinu dugovanja. Na upit Al Jazeere, sekretarica ZOI '84 je odgovorila da zemljište, objekti i investicije koje su u toku vrijede cirka 73 miliona eura. S tim što to nije konačni iznos, napominje. No, ništa od toga nije na prodaju.

Na pitanje novinara Al Jazeere prodaje li se imovina preduzeća, direktor Hubjar odgovara - "ne prodajemo ništa", a na pitanje da li se to odnosi i na hotel "Igman" - odgovara: "Pa, evo sad, trenutno, ne prodajemo ni 'Igman'. Jer je povučeno to sa Agencije za privatizaciju. Nije prošlo, znači nije prodat za pet miliona i sad trenutno je takva situacija..."

Investiranje u olimpijske planine

A kako na drugi način riješiti dugove preduzeća pitanje je na koje direktor nema odgovor. Resorni ministar u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Šabić smatra da je izlaz iz teške situacije u investiranju u olimpijske planine.

"Javno preduzeće ZOI '84 nalazi se na putu oporavka. Vlada KS-a je izdvojila značajna sredstva da im pojača poziciju na tržištu. To je izgradnja skijališta na Bjelašnici", dodaje.

Vlada je potencijal za profit preduzeća vidjela i u stavljanju pod zakup najvećeg ostavnog prostora u Sarajevu. Prostor se nalazi ispod staze za brzo klizanje. Tvrde, uloženo je 1,25 miliona eura u sanaciju piste kako voda ne bi curila u magacine. Izdaje se manje od desetine cijelog prostora. Voda, koja se i dalje probija kroz zidove, potopila je planove o većem profitu.
 
VIDEO:


ZOI '84: Nekada grandiozan spektakl, a danas stanje žalosno jer grca u dugovima, milionska imovina 'na čekanju'. ZOI '84: Nekada grandiozan spektakl, a danas stanje žalosno jer grca u dugovima, milionska imovina 'na čekanju'. Reviewed by Jovo on 06:37 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.