Inicijativa mladih YIHR pokrenula peticiju isprike žrtvama Oluje



“Nacionalni interes je priznanje, a ne laž”, tekst je misteriozne poruke koja je prije nekoliko dana osvanula na jumbo pakatima na najfrekventnijim prometnicama u Zagrebu, u Vukovarskoj, Heinzelovoj i Miramarskoj ulici.

U isto vrijeme na internetu je povodom 21. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj (YIHR) pokrenula peticiju isprike “onima koji su u njoj nevini stradali i onima koji su izgubili svoje najmilije i najvrednije. Njome želimo pokazati lice Hrvatske kojoj je stalo do pravde i koja izražava solidarnost sa žrtvama”. Plakate su također postavili članovi ove udruge, prenosi Jutarnji.

Ovo su neki citati peticije: “Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995., ovim potpisom želimo reći - oprostite! Ispriku upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici s državnih mjesta ovu operaciju planirali i proveli.

Svojim potpisom želimo se ispričati svima koji su tog ljeta prije 21 godinu izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenima nad civilima za vrijeme i nakon operacije Oluja. Želimo da ova isprika služi i kao apel političkim dužnosnicima i političarima u Hrvatskoj da priznaju odgovornost i učine sve kako bi se pronašli i identificirali nestali, kako bi se omogućio povratak izbjeglicama, omogućio dostojan život onima koji su se vratili i kako bi odgovorni za zločine bili osuđeni.”

Peticija kojom se traži oprost od “žrtava Oluje” planira se uputiti i Vladi.

“Ako se slavi oslobađanje Knina, trebalo bi držati i komemoraciju za žrtve Oluje”, kaže Joco Glavaš, koordinator programa pomirenja u Inicijativi.

“Nitko ne dovodi u pitanje Oluju kao operaciju oslobađanja okupiranih dijelova, no trebalo bi uputiti ispriku ljudima koji su tada ubijeni ili su pobjegli”, rekao je, piše Jutarnji.

(jutarnji.hr)
Inicijativa mladih YIHR pokrenula peticiju isprike žrtvama Oluje Inicijativa mladih YIHR pokrenula peticiju isprike žrtvama Oluje Reviewed by Jovo on 01:25 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.