Zaimović: Populacija odumire, koga briga koliko je Bošnjaka, Srba i Hrvata



Rezultati popisa obavljenog 2013. godine, a koji su objavljeni prije mjesec, i dalje su tema brojnih diskusija u našoj zemlji.

Statističar Hasan Zolić uvjeren je da je popis koji je pokazao da u BiH živi 3,5 miliona ljudi dobra osnova, ali da se sada treba raditi na korigiranju onih podataka koji su se promijenili dok su se podaci obrađivali.

- Jedno je bilo kada je rađen popis, ali treba uvrstiti i negativni prirodni priraštaj, jer u posljednje tri godine on je primjetan, mislim da će se konačna cifra umanjiti za oko 9.000 osoba. Treba se uskladiti i s negativnim migracijskim saldom, jer veliki broj stanovnika odlazi iz BiH - kazao je Zolić.


Zolić: Veliki broj odlazi

Ekspert za popis Tarik Zaimović smatra da rezultati popisa jesu pozitivni, ali da ono zbog čega se trebamo brinuti jeste populacijska piramida.

- Populacijska piramida trebala bi biti u obliku piramide, ali kod nas je u obliku kruške. U FBiH je malo bolja situacija nego u RS, ali obje su zaobljene. To znači da imamo ogroman pad stanovništva do 15 godina, a tu bismo trebali biti najširi. Najviše je starog stanovništva, kojeg će biti sve više, a mladi to ne mogu iznijeti. Populacija nam odumire, koga onda briga koliko imamo Bošnjaka, Srba ili Hrvata – kategoričan je Zolić.
Netačne tvrdnje o 15 posto nepismenih

U razgovoru za „Avaz“ oba statističara su osudila brojne analize koje nam, kako su kazali, "poturaju neke nevladine i međunarodne organizacije, koje kažu da je oko 44 posto stanovništva iz urbanih sredina nepismeno“. Zolić kaže i da postoje osnovi za tužbu i krivičnu odgovornost nakon iznesenih podataka da je u BiH nepismeno 15 posto stanovništva, koji su demantirani prezentiranim podacima iz popisa.




Autor: N. MANJURA

(avaz.ba)
Zaimović: Populacija odumire, koga briga koliko je Bošnjaka, Srba i Hrvata Zaimović: Populacija odumire, koga briga koliko je Bošnjaka, Srba i Hrvata Reviewed by Jovo on 04:08 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.